Här kommer en liten wok-guide:
Grönsaker: Ju färggladare desto bättre. Wok ska smaka gott för både syn- och smaksinnet; man kan ha som regel att använda minst tre sorters grönsaker med olika färg. Jag brukar tänka att minimum bör vara någon sorts lök, någon sorts kål och någon sorts rotsak. Hemma använder vi oftast röd- eller purjolök, vitkål eller broccoli och morot, men det finns ju massor av sorter att välja på. Rödbeta är ett hett tips! Gå efter säsong, egen smak och vad som finns hemma. Andra grönsaker som jag gillar att ha i är till exempel paprika, sockerärtor, zucchini, bambuskott, svamp och aubergine. Färdiga frysta wokmixer är inte heller så dumt om man har ont om tid, och frukt som banan, nektarin, ananas, äpple eller apelsin kan sätta pricken över i. Våga experimentera!
Textur och protein: Mitt tips är tofu och/eller bön/linsgroddar. Behöver inte upphettas till en viss temperatur och "genomstekas" vilket ju är tidsbesparande, bara att slänga ner i pannan. Tofun kan marineras, rökas, stekas eller friteras innan för extra smak och böngroddarna bidrar med krispighet och nötig smak.
Smaksättare: Chili, vitlök, röd currypasta, ingefära, rivet citrusskal och -saft, citrongräs, persilja, sesamolja, vinäger, hoisinsås, soja. Exempelvis. Gå på upptäcksfärd i mataffärens grönsaksdisk och den asiatiska hyllan! Godast är förstås om chilin, vitlöken och ingefäran är färsk. Mycket ingefära ska det vara om du frågar mig.
Obligatoriskt: Soja, chili, vitlök, olja, nudlar. Mrs Cheng's japanese soy är den sojan jag föredrar. Nudlar är bättre än ris alla gånger och finns ju i många olika varianter, det är bara att välja och vraka. Bäst är när de blir sådär sladdriga och går att suga upp som Lady och Lufsens spaghetti. Servera dem bredvid eller blanda med grönsakerna, men hoppa inte över dem! En STOR wokpanna är också bra att ha, det funkar såklart med en vanlig stekpanna men wokpannan är ju så bra för den rymmer mycket och är lätt att röra runt i.
Toppning: Persilja, citrusskal och -saft, sesamolja och annat som är godast utan tillagning. Rostade frön eller nötter. Frivilligt såklart, men lite rostade sesamfrön, kokos, cashewnötter eller jordnötter rekommenderas starkt!
Sås: Med eller utan jordnötssmör (eller annat nötsmör).
Tillagning: Sätt på din favoritmusik, pod eller något annat du gillar att lyssna på för att komma in i rätt stämning. Hacka och torrosta frön eller nötter om du ska använda det. Förbered eventuellt tofun. Ställ åt sidan. Riv eller pressa 2 vitlöksklyftor, finhacka 1-2 färska chilifrukter. Använder du ingefära är den god både riven och finhackad. Skär alla grönsaker och smaksättare i lagom stora bitar. Rotfrukter blir bäst om de skärs i tändsticksstrimlor för den korta tillagningstidens skull.
Med nötsmör: Klicka ner en stor sked nötsmör i kastrullen och vispar ut till en jämn, tjock sås. Den ska vara typ som béchamel i konsistensen. Tillsätt eventuellt mer nötsmör eller vatten. Värm om det inte redan är varmt. Utan nötsmör: Gör en redning av ett par matskedar mjöl utrört i vatten, vispa ner det i kastrullen och låt såsen småkoka någon minut tills det tjocknar.
Häll såsen tillbaka i wokpannan och rör om så att allt täcks av sås. Smaka av med salt eller miso. Inte tillräckligt starkt? Blanda i mer ingefära, vitlök, chili eller currypasta. Sött och salt är som känt smakförhöjare, kanske behövs lite mer soja? Justera smakbalansen tills du är nöjd. Strö över någon topping om du vill och servera genast. Ät under njutning!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar