Men trots att fransoser må ha mycket att lära vad gäller frukostvanor och växtbaserad mat, finns det såklart många godsaker man inte kan låta bli att uppskatta. I Bretagne är far de Breton, crêpes, galette de blé noir, blinis au sarrasin och Kouign amman några av specialiteterna, varav de fyra första jag har prövat. Jag åt så långsamt jag kunde...
Far de Breton
Crêpes
Galette
Blinier
Kouign Amman
Förra helgen i Combrit lagade Virginie bovetegaletter, crêpes och blinier. Det fiffiga med galetterna är att de enda ingredienserna är bovetemjöl, vatten och salt, och som fyllning kan man ju ha precis vad man vill.
Ej att förglömma éclair au chocolat, kanske inte typiskt för Bretagne, men för la France. Njutning.
Och såklart baguette, som jag lite symboliskt gick och köpte bara för att.
Som jag nämnde i förra inlägget, används skörden från gymnasiets trädgård i skolköket. På menyn finns märkningar vid varje rätt som talar om varifrån råvarorna kommer, om de är ekologiskt och/eller lokalt odlade osv. Vid varje måltid serveras berg med färsk, saftig frukt som man kan plocka på sig, och utöver det finns det oftast någon god sallad. Alternativt haricots verts eller zucchini. Blir jag någon gång sjuk under året lär det inte bero på vitaminbrist, iallafall!
"Istället för att låta färdigmat rädda middagen kan du låta mig komma till undsättning" var mitt budskap till Virginie under en lite mer diffus formulering när vi för tredje gången åt helfabrikat-pizza (som i och för sig var förvånansvärt god). Jag känner mig lite understimulerad som har gått från att laga mat nästan varje dag under sommarlovet, till att göra det en gång på fjorton dagar. Jag tror att hon förstod. Men ikväll blev det rester. Familjemiddag i Frankrike är verkligen kvällen.
Nu ska jag packa väskan och sen SOVA. Bonne nuit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar