Translate

söndag 5 mars 2017

En liten receptbomb

På sistone har jag lagat en massa god mat som jag tycker alla borde få recepten till. Var så god.


En fredagskväll bjöd jag min bror Victor på middag: Rotfruktsrårakor med marinerad stekt tofu och auberginerörachokladmousse till efterrätt. Moussen både ser och smakar lyxigt men tar mindre än 5 minuter att mixa ihop!
  

Dagen därpå var jag ensam hemma och unnade mig saffranspolenta med valnötsbollar, grönkålschips och avokado. 


Till Victors födelsedag bakade jag rödbetstårta som blev saftig och vackert röd.




På födelsedagar är maten enligt mig ett viktigt inslag och inför min egna hade jag planerat menyn långt i förväg. Och gott blev det. Hamburgare låter ju ganska simpelt, men hembakat surdegsbrödnötburgaresvampburgare, coleslaw, sojadressing, grönsallad och friterade lökringar skulle jag säga  överträffar snabbmatskedjornas varianter typ tiodubbelt. Bäst gillade jag svampburgarna och lökringarna. Alltså lökringar!!! Dör vad gott. Ingen fritös behövs för att göra dem; en stekpanna med mycket olja duger. Och förstås lök, frityrsmet, någon sorts ströbröd, en bra fläkt och gott om tid. 


Tårtan var en sensation i munnen men inte för ögat. Trots att jag hade tänkt ut den långt innan hade jag missat detaljen att kokospannacottan måste stelna i en egen form innan den läggs ovanpå browniebottnen (som jag gjorde på valnötter istället för hasselnötter). Jag hällde smeten direkt på bottnen... och vi fick äta kokossås. Men nu vet jag bättre tills nästa gång – för en nästa gång blir det garanterat. Kombinationen choklad + kokos + lime + hallon är faktiskt oslagbar. 

Den elfte februari, dagen efter min nittonårsdag, bjöd jag Hilda och Ida på bland annat svamp- och grönkålspajajvar och cashewsmör, men vi hade så mycket att prata om så jag glömde att fota <3
När jag gör paj använder jag alltid olja istället för smör eller margarin, främst för att att jag inte ska må illa (det behövs inte lika mycket fett för att degen ska få rätt konsistens) men det går också snabbare att göra och skalet blir väldigt bladigt och gott, speciellt om man förgrädda det. Tips!

Saffranskokta linser med vitt vin är ännu en maträtt jag lagade (och glömde fota) häromdagen. Mustig och mättande. 

Nu ska jag ut och övningsköra. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar