Jag vågar påstå att jag är salladsproffs. Om det inte är jag som lagar middagen hemma, så brukar jag åtminstone få uppdraget att göra sallad. Alltså gör jag sallad typ varje dag. Och för det mesta innehåller den vitkål. Vitkål odlas i Sverige, är c-vitaminrik, mångsidig och – billig. De inre lagren närmast stocken av vitkålen tycker jag är de godaste och kan enligt mig ätas som de är, men de yttre lagren blir lätt träiga och trista. De behöver hyvlas mycket tunt (med mandolin eller osthyvel) och få sällskap av en god dressing och gärna fler grönsaker.
När det gäller dressing gör jag alltid på en höft, men det finns två bra regler att ha i huvudet. Dels bör det vara mer olja än vinäger i dressingen. Olika vinäger har olika syrlighet så mängderna varierar. Använd den vinäger och olja du föredrar. Jag brukar använda äppelcidervinäger, svart- eller vit balsamicovinäger, vitvinsvinäger eller någon lyxig smaksatt vinäger, plus kallpressad raps- eller olivolja.
Regel numer två: ju grövre grönsaksbitar desto tjockare dressing. Är dressingen för tunn hamnar den i botten av salladsskålen. Jag brukar använda tahini, dijonsenap, agavesirap och/eller sambal oelek som "förtjockningsmedel". Tjock dressing passar även till finrivna eller hyvlade grönsaker vilket coleslaw är ett ypperligt exempel på.
Vitlök, ingefära, örter, och rostade frön/nötter är smaksättningar jag ofta använder (utöver salt och svartpeppar). Saltet kan förstås bytas ut mot sojasås. Gör hellre för mycket dressing än för lite, det som blir över kan användas senare (och då har förmodligen mer smak utvecklats)!
Här kommer ett recept på en billig men väldigt god vitkålssallad som jag ofta gör hemma (med ungefärliga mängdanvisningar. Bilden är från pinterest för jag hittade ingen egen bild):
ca 4-5 personer
1/4 vitkålshuvud, tunt hyvlat
2 grovrivna morötter
2 grovrivna äpplen
1 msk finhackad färsk ingefära
2 msk rostade hela sesamfrön
hackad persilja
Dressing:
1/2 dl kallpressad raps- eller olivolja
1/4 dl äppelcidervinäger
2 tsk agavesirap
1/2 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
Blanda vitkål, morötter, äpple, ingefära, frön och persilja i en stor skål. Vispa ihop dressingen i en mindre skål, ringla ner i salladen och blanda ordentligt. Låt gärna stå en stund före servering. Äpplet kommer mörkna i färgen men om det gör något kan man kanske kompensera med mer persilja?
Bon appétit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar