De flesta har väl fått höra att fransoser gillar vitt bröd, croissant och marmelad, men åtminstone jag trodde att det bara är en liten detalj i en annars hyfsat sund kost och livsstil. Kanske är det också så, bara det att jag har hamnat med personer som inte är representativa för majoriteten. De jag umgås med är i vilket fall extrema i sin sockerkonsumtion.
En vanlig skoldag erbjuds...
Till frukost:
- 125-grams sötade yoghurtar. Finns (äntligen) också naturella, men om de sötade är slut finns det små portionspåsar med socker som alla utom jag konsumerar, minst en per person.
- sylt
- marmelad
- juice
- sötade flingor eller müsli
Till lunch:
- Sallader, flera sorter, tyvärr ofta med skinka eller korv i, men det finns alltid en med bara gröna blad och vinägrett som är helt okej.
- Massamassa frukt (som tur är)
- Ostar
- Yoghurtar
- Vitt bröd (på tisdagar finns också surdegsbröd)
- Förrätt
- Varmrätt
- Någon sås och senap
- Dessert, hemgjord eller/och i portionsförpackningar
- Portionspåsar med socker, salt, peppar
Till mellanmål: Vitt bröd och choklad. Tio över fyra varje eftermiddag skyndar sig många till matsalen där det delas ut två brödskivor och två bitar choklad per person. Je. Ne. Comprends. Pas.
Till middag: Samma som lunchen.
Utöver det vi äter i matsalen, finns en automat med läsk, iste och godis tillgänglig. Varje onsdagseftermiddag är Super U ett populärt besöksmål där det köps nutella, kakor och ännu mera läsk. YOLO heter det ju, men jag är orolig för framtiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar