Translate

tisdag 27 december 2016

Min artonde julhelg



På julaftonsmorgonen vaknade jag till doften av min hyacint som precis slagit ut. Hela familjen var samlade under samma tak och än så länge sov alla utom jag. I julstrumpan hittade jag en julklapp, öppnade den och fann en bok. Tack mamma – förlåt – tomten. Efter lite frukost gick jag ut för att plocka lite blåbärsris till julbuketterna. 



Sen gjorde jag mig fin.


Och sen fick jag rollen som grötrörare, för halv elva skulle vi käka julbrunch och läsa julkort. 


Vid ettiden anlände några gäster; det var kusiner, kusinsambo, kusinbarn, morbror och moster. Vi gick ut på traditionsenlig tipspromenad som jag och mamma hade ordnat. Istället för att sätta upp lappar, läste vi frågorna högt. Vi hade det lite för trevligt, för helt plötsligt blev klockan halv tre och vi fick skynda oss de sista kilometrarna för att komma hem lagom till Kalle. Jag missade tomteverkstan. Tant pis. Jag tröstade mig med kakor för vi brukar alltid fika samtidigt som vi tittar på Kalle anka. Saffranskrans, pepparkakor, lingonkaka, kokostoppar, nötkakor med mera. 





Efter julkalendern var det dags för riktig mat, nu med bara familjen. På ett traditionellt, svenskt julbord finns det flera saker jag inte gillar men till vårt julbord har jag fått addera sallad, falafel och griljerad kålrot så jag blev mätt och nöjd ändå. 





Sen var det julklappsdax! Årets ledord på min julklappjakt var lågbudget och miljötänk. Det är faktiskt roligare att fixa julklappar när man utmanar sig själv och tvingas vara kreativ. Till pappa gjorde jag ett recepthäfte med tio olika pannkaksrecept (han är pannkaksmästaren i familjen) och så fick hann en flaska med Maple Joe's ekologiska lönnsirap. Mamma fick också ett egengjort recepthäfte, med tio olika zucchinirecept (så att hon är redo tills nästa års skörd!), plus en mjölkfri cheddarost. Min syster Charlotta fick dricksglas och två egensydda kökshanddukar och till min bror Victor gjorde jag hallonvinäger och vitlöksolja/dressing. 
  Själva inslagningen tycker jag också är väldigt kul. Charlotta fick ett "vanligt paket" med rött omslagspapper, återvunnet presentsnöre, en tag och en liten tallkvist. De andra klapparna låg i askar jag hade vikt och klätt med tidningspapper och farmors gamla scarf. Jag dekorerade med glitter och grejer från skogen, svepte om med sparad cellofan, knöt ihop med sparat presentsnöre och fäste tags med jutesnöre. Jag blev riktigt nöjd. 


Nöjd blev jag också med klapparna jag fick. Böcker och presentkort riktar alltid mina mungipor uppåt. 

På juldagen brukar vi bli bjudna till släktingar på frukost efter julottan, så även i år (men jag slapp det sistnämnda). Eftermiddagen därpå åkte jag och mamma till mormor där fler släktingar och fika väntade. Tack Sankt Stefan för att vi har röd dag den 26e så att vi kan umgås och mysa ännu en dag i decembermörkret med folk vi träffar för sällan.









torsdag 15 december 2016

Den perfekta woken

Igår lagade jag en relativt ofta återkommande maträtt hemma: wok. Jag skulle kunna prata entusiastiskt och länge om denna fantastiska anrättning som blivit något av min specialitet just eftersom den är snabblagad, enkel, lätt att variera och så sabla god.

Här kommer en liten wok-guide:

Grönsaker: Ju färggladare desto bättre. Wok ska smaka gott för både syn- och smaksinnet; man kan ha som regel att använda minst tre sorters grönsaker med olika färg. Jag brukar tänka att minimum bör vara någon sorts lök, någon sorts kål och någon sorts rotsak. Hemma använder vi oftast röd- eller purjolök, vitkål eller broccoli och morot, men det finns ju massor av sorter att välja på. Rödbeta är ett hett tips! Gå efter säsong, egen smak och vad som finns hemma. Andra grönsaker som jag gillar att ha i är till exempel paprika, sockerärtor, zucchini, bambuskott, svamp och aubergine. Färdiga frysta wokmixer är inte heller så dumt om man har ont om tid, och frukt som banan, nektarin, ananas, äpple eller apelsin kan sätta pricken över i. Våga experimentera!

Textur och protein: Mitt tips är tofu och/eller bön/linsgroddar. Behöver inte upphettas till en viss temperatur och "genomstekas" vilket ju är tidsbesparande, bara att slänga ner i pannan. Tofun kan marineras, rökas, stekas eller friteras innan för extra smak och böngroddarna bidrar med krispighet och nötig smak.

Smaksättare: Chili, vitlök, röd currypasta, ingefära, rivet citrusskal och -saft, citrongräs, persilja, sesamolja, vinäger, hoisinsås, soja. Exempelvis. Gå på upptäcksfärd i mataffärens grönsaksdisk och den asiatiska hyllan! Godast är förstås om chilin, vitlöken och ingefäran är färsk. Mycket ingefära ska det vara om du frågar mig.

Obligatoriskt: Soja, chili, vitlök, olja, nudlar. Mrs Cheng's japanese soy är den sojan jag föredrar. Nudlar är bättre än ris alla gånger och finns ju i många olika varianter, det är bara att välja och vraka. Bäst är när de blir sådär sladdriga och går att suga upp som Lady och Lufsens spaghetti. Servera dem bredvid eller blanda med grönsakerna, men hoppa inte över dem! En STOR wokpanna är också bra att ha, det funkar såklart med en vanlig stekpanna men wokpannan är ju så bra för den rymmer mycket och är lätt att röra runt i.

Toppning: Persilja, citrusskal och -saft, sesamolja och annat som är godast utan tillagning. Rostade frön eller nötter. Frivilligt såklart, men lite rostade sesamfrön, kokos, cashewnötter eller jordnötter rekommenderas starkt!

Sås: Med eller utan jordnötssmör (eller annat nötsmör).

Tillagning: Sätt på din favoritmusik, pod eller något annat du gillar att lyssna på för att komma in i rätt stämning. Hacka och torrosta frön eller nötter om du ska använda det. Förbered eventuellt tofun. Ställ åt sidan. Riv eller pressa 2 vitlöksklyftor, finhacka 1-2 färska chilifrukter. Använder du ingefära är den god både riven och finhackad. Skär alla grönsaker och smaksättare i lagom stora bitar. Rotfrukter blir bäst om de skärs i tändsticksstrimlor för den korta tillagningstidens skull.



Hetta upp rejält med olja i en stor wokpanna (jag brukar ta raps- eller olivolja som är det vi oftast har hemma). Fräs vitlök, chili och eventuellt 2-3 matskedar currypasta någon minut på hög effekt, tillsätt sedan övriga grönsaker ordnat efter tillagningstid. Rör om med en träsked hela tiden. Häll på lite vatten, inte så att det täcker helt utan så att de översta grönsakerna ångkokas. Häll även på några matskedar soja. När det börjar koka sänker du effekten och sätter på locket. Låt sjuda 5-10 minuter. Grönsakerna ska ha mjuknat med fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd. Mot slutet av tillagningen tillsätter du eventuella andra smaksättare, tofu och groddar. Tillaga nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Sila av vätskan från wokpannan till en mindre kastrull.


Med nötsmör: Klicka ner en stor sked nötsmör i kastrullen och vispar ut till en jämn, tjock sås. Den ska vara typ som béchamel i konsistensen. Tillsätt eventuellt mer nötsmör eller vatten. Värm om det inte redan är varmt. Utan nötsmör: Gör en redning av ett par matskedar mjöl utrört i vatten, vispa ner det i kastrullen och låt såsen småkoka någon minut tills det tjocknar.
  Häll såsen tillbaka i wokpannan och rör om så att allt täcks av sås. Smaka av med salt eller miso. Inte tillräckligt starkt? Blanda i mer ingefära, vitlök, chili eller currypasta. Sött och salt är som känt smakförhöjare, kanske behövs lite mer soja? Justera smakbalansen tills du är nöjd. Strö över någon topping om du vill och servera genast. Ät under njutning!


måndag 5 december 2016

5 tips

Bonjour! För att kicka igång ännu en vecka delar jag med mig av några tips:

Break a bad habit är ett svensk-norskt band där ena halvan är en av mina tremänningar. Lyssna!


Mysiga Café Gamla skolan i Väse har adventsöppet till helgen och nästa helg. På menyn finns bland annat lussekatter, pepparkakor, tårtor och tyska julspecialiteter att avnjuta. Ej värt att missa.



Rensa! När jag kom hem för tre veckor sen blev jag lite äcklad av mig själv när jag fann att alla förvaringsytor i mitt rum är överfyllda. Ett par dagars städning, rensning och sortering rådde bot på detta och flyttkartongen och den enorma kassen som fylldes hamnade i en Myrorna-container och på röda korsets butik. Vilken lättnad. Jag är inte ensam om att flera gånger ha lovat mig själv att sluta överkonsumera men hur ofta hålls det löftet i detta vinstdrivande samhälle? Men den här gången...


Pianca och Paulina är två av de andra svenska utbytesstudenterna jag träffade i Paris. Kolla in deras bloggar!


Sist men inte minst vill jag tipsa om granatäpplet som så här års importeras från Sydeuropa. Det finns ju en massa recept med granatäpple som säkert är bra, men jag föredrar att äta kärnorna och fruktköttet för sig själva för det är så jäkla gott.
À bientôt!

Alla bilder utom de från mitt rum är snodda från internet.