Translate

söndag 28 januari 2018

Snart 20

Nu räknar jag ner dagarna tills jag fyller jämnt. Egentligen är det ju bara en ålder, ingen stor grej, och ingen fest har jag planerat. Men en önskelista har jag skrivit, inte för att jag behöver fler materiella ting utan för att själva önskandet är ganska tillfredställande. Och så gillar jag att själv ge bort presenter. Voilà:




Tyvärr är ju dagens mobiler gjorda för att de ska gå sönder eller bli för gamla alltför snabbt och jag vill inte behöva en ny men om jag skaffar en fairphone blir mitt dåliga samvete inte lika betungande. 


Jag vill bli bättre på att måla. (Bok)
Och mina färger och papper kommer ta slut förr eller senare. (Presentkort)


Stringhylla till mitt framtida hem.

Pastamaskin till mitt framtida (och nutida) kök.


En vintage kimono att känna sig cool i. 


Rökelse. För att mitt rum antingen luktar instängt eller är för kallt. 

måndag 22 januari 2018

Jorden har amenorré

Just nu fylls jag av lycka av att bara titta ut. Att vistas därute, i SNÖN, är dubbel lycka.






Man i busskur: – Det här var väl onödigt? (syftar på snön).
Jag (förvånad): – Tycker du?
Inom mig skakar jag oförstående på huvudet. 
Snön är, förutom att den är underbar, vacker och skidåkarvänlig, ett tecken på att vädret beter sig normalt för den här tiden på året i Värmland. Precis som mens är ett tecken på att min kropp beter sig normalt. Fast det där var en dålig liknelse, på flera sätt. Framförallt då vädret faktiskt inte är normalt. Enligt pappa var den senaste riktiga, sammanhängande vintern (dvs temperatur konstant under nollan och med ett snötäcke som ligger kvar) i (södra) Värmland vintern 1986-87. Trettioett år sedan. 
Det faktumet gör ont att tänka på. 

I min framtida yrkesroll ska jag bidra till att motverka klimatförändringarna. Fram till dess kommer jag fortsätta min strävan att leva så hållbart som möjligt och försöka använda min konsumentmakt. Det finns inget annat alternativ. Och jag är tack och lov inte ensam.

söndag 14 januari 2018

Budgetlyx

Jag vågar påstå att jag är salladsproffs. Om det inte är jag som lagar middagen hemma, så brukar jag åtminstone få uppdraget att göra sallad. Alltså gör jag sallad typ varje dag. Och för det mesta innehåller den vitkål. Vitkål odlas i Sverige, är c-vitaminrik, mångsidig och – billig. De inre lagren närmast stocken av vitkålen tycker jag är de godaste och kan enligt mig ätas som de är, men de yttre lagren blir lätt träiga och trista. De behöver hyvlas mycket tunt (med mandolin eller osthyvel) och få sällskap av en god dressing och gärna fler grönsaker.

När det gäller dressing gör jag alltid på en höft, men det finns två bra regler att ha i huvudet. Dels bör det vara mer olja än vinäger i dressingen. Olika vinäger har olika syrlighet så mängderna varierar. Använd den vinäger och olja du föredrar. Jag brukar använda äppelcidervinäger, svart- eller vit balsamicovinäger, vitvinsvinäger eller någon lyxig smaksatt vinäger, plus kallpressad raps- eller olivolja.
Regel numer två: ju grövre grönsaksbitar desto tjockare dressing. Är dressingen för tunn hamnar den i botten av salladsskålen. Jag brukar använda tahini, dijonsenap, agavesirap och/eller sambal oelek som "förtjockningsmedel". Tjock dressing passar även till finrivna eller hyvlade grönsaker vilket coleslaw är ett ypperligt exempel på.
Vitlök, ingefära, örter, och rostade frön/nötter är smaksättningar jag ofta använder (utöver salt och svartpeppar). Saltet kan förstås bytas ut mot sojasås. Gör hellre för mycket dressing än för lite, det som blir över kan användas senare (och då har förmodligen mer smak utvecklats)!



Här kommer ett recept på en billig men väldigt god vitkålssallad som jag ofta gör hemma (med ungefärliga mängdanvisningar. Bilden är från pinterest för jag hittade ingen egen bild):

ca 4-5 personer

1/4 vitkålshuvud, tunt hyvlat
2 grovrivna morötter
2 grovrivna äpplen
1 msk finhackad färsk ingefära
2 msk rostade hela sesamfrön
hackad persilja

Dressing:
1/2 dl kallpressad raps- eller olivolja
1/4 dl äppelcidervinäger
2 tsk agavesirap
1/2 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar

Blanda vitkål, morötter, äpple, ingefära, frön och persilja i en stor skål. Vispa ihop dressingen i en mindre skål, ringla ner i salladen och blanda ordentligt. Låt gärna stå en stund före servering. Äpplet kommer mörkna i färgen men om det gör något kan man kanske kompensera med mer persilja?
Bon appétit!


söndag 7 januari 2018

Boklistan

I somras var min plan att läsa minst fem böcker. När sommaren hade gått hade jag läst kanske tre. Det finns ju för många andra roliga saker jag vill hinna med utöver läsandet! Sen läser jag nog inte så snabbt heller. Men jag gillar att läsa.

Vill du ha boktips? Kolla in min lista över böcker jag läst på sistone!


  • I am Malala

På engelskan i tvåan hade vi tema "mänskliga rättigheter" och fick välja bland ett urval engelska böcker på temat. "I am Malala" blev mitt val och jag fick en sådan energi och inspiration av Malalas mod och hopp. Här kan du läsa en recension av en som delar min uppfattning om boken. 
  • De förklädda flickorna i Kabul

ett inlägg från i våras skrev jag om denna viktiga bok.
  • Tusen strålande solar

Tårgaranti. Khaled Hosseini skriver gripande och vackert om Mariams och Lailas hårda kamp och vänskap i en förtryckande omgivning. Läs mer här!
  • Flyga drake

Behöver jag skriva något?
  • Sommarljus, och sen kommer natten

En underbar skildring av en isländsk by där både humor och tragik får ta plats. -> Mer info!
  • Sigrid

Fantasy i ett spännande möte med medeltid. Johanne Hildebrandt skriver om nordens mäktiga historiska kvinnor. På tiden, inte sant? Väcker historieintresse! En recension finns här.
  • Estrid

  • En tryckare på blue moon bar

En dos Hanna Hellquist går ju inte att tacka nej till.
  • Allt som blir kvar

Sandra Beiers andra roman. Om relationer. Läs recension här till exempel.
  • Stanna

Flora Wiström skriver i sin första roman om kärlek, sorg och systerskap. Om en hemsk sjukdom. Om att tyngas av ansvar. Jag sträckläste. Läs mer ici!
  • Som jag vill vara

Jag trodde jag hade läst alla Katarina Von Bredows böcker om komplicerad kärlek men där tog jag fel. Som jag vill vara handlar om Jessica som går i nian och blir gravid och allt vad det innebär. En tankeställare på flera sätt, och även allmänbildande.
  • Allt jag inte minns

Jag tackar min svenskalärare Helena att jag fick gräva och analysera i denna augustprisbelönade roman. Författaren Jonas Hassen Khemiri har intervjuat personer som hade en relation till den bortgångne Samuel. Berättelserna har han sammanställt fragmentariskt i en roman som rör ämnen som sanning, minne, kärlek, relationer, normer, klass med mera. Sorglig, vacker och intressant. Läs den två gånger. Här finns en recension. 
  • So long, and thanks for all the fish 

I den fjärde boken i serien The hitchhiker's guide to the galaxy, är huvudpersonen Arthur Dent tillbaka på jorden och vill börja leva ett någorlunda normalt liv igen. Men det är inte så lätt. Humoristisk, ironisk, oförutsägbar och konstig bok om människans litenhet, existensiella frågor, samhällsproblem och kärlek. Ska du läsa So long, and thanks for all the fish kan det vara bra att ha läst de tre tidigare böckerna i Douglas Adams serie. 
  • Hela kakan

Världen är orättvis. Kakan Hermanssons bok kretsar bland annat runt feminism, ADHD, fat blaming, hbtqia, kön, hat, konst, klass och tro. När jag läste boken blev jag oundvikligen så jävla frustrerad över hur världen ser ut men Kakans ord är också peppande och hoppfulla. Läs! Kika också gärna på SVTs intervju med denna fantastiska människa. 
  • En droppe midnatt

Jag läser den just nu. Viktig allmänbildning om rasism, slaveri, hip hop, USA, fattigdom, starka historiska människor, svarta människors kamp för jämlikhet. Jason Timbuktu Diakité söker sina rötter i denna familjebiografi. I november 2016 pratar han om boken i Skavlan
  • Dina brev lägger jag under madrassen

Jag ser fram emot att läsa boken jag fick i julklapp som är en brevväxling mellan Astrid Lindgren och Sara Schwardt. "Att det skilde 50 år i ålder bekom ingen av dem. Dessa drygt 80 brev visar en mindre känd sida av Astrid Lindgren men också hur viktigt det är för en ung människa att bli sedd och bekräftad under de kanske mest sårbara åren i livet".

tisdag 2 januari 2018

Äckel-listan

Innan jag kan börja tänka på att det är nytt år, att skolan börjar snart igen och att jag nog börjar bli förkyld IGEN... behöver jag skriva av mig. I form av en lista på de saker som äcklar mig mest just nu.


  • Makt och pengar på bekostnad av miljö, klimat, liv och rättvisa.

  • Förtryck (rasism, patriarkatet, homofobi, djurförtryck etc)
  • Mina tår

  • Mina slitna hårtoppar (som dock, tack och lov, klipptes av idag)
Så. Nu känns det bättre.