Translate

onsdag 25 januari 2017

Lingon- och dinkelbröd

Idag bjuder jag på ett recept från mammas kära brödbok som jag testade i helgen. Det krävs lite tid och planering men resultatet blir ett rejält bröd med smak av mustig dinkel och syrliga lingon. Gott både som rostade frukostmackor och till middagen. Funkar finfint att frysa in om alla tre brödbullarna inte går åt direkt.



Lingon- och dinkelbröd

Dag 1  
Fördeg:
200 g vatten
250 g vetemjöl special fullkorn
5 g jäst
                                                                 
Blanda ihop ingredienserna till en deg i en bunke, täck med en tallrik och ställ i kylen över natten.                                              
                                                                             
Dag 2          
fördegen från dag 1
500 g vatten
10 g jäst
450 g dinkelmjöl fullkorn
300 g vetemjöl special
15 g olivolja
30 g sirap eller honung
20 g havssalt
100 g frysta lingon

Lägg fördegen plus övriga ingredienser utom salt och lingon i en bunke eller                 hushållsmaskin. Arbeta degen i maskin 10 minuter eller för hand ca dubbelt så länge. Degen ska vara ganska kladdig. Tillsätt salt. Arbeta degen ytterligare 5 minuter, blanda ner lingon och låt degen vila 30 minuter.                            
                                                                             
Forma 3 runda bollar av degen och lägg dem i mjölade jäskorgar (hemma använder vi gamla kakburkar täckta med mjölade dukar). Låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur eller över natten i kylen.

Sätt ugnen på 250°c och ställ en tom plåt på nedersta falsen.

Stjälp upp bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper, gör ett snitt i dem med en vass kniv och ställ in dem i ugnen (steget under mittfalsen). Häll direkt en kopp iskallt vatten på den förvärmda plåten
längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200°c.

Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills deras innertemperatur är ca 98°c. Släpp efter 20 minuter ut ånga genom att öppna ugnsluckan på glänt några sekunder.

Låt bröden svalna på galler.

Psst! Har du kollat in mitt galleri? Där visar jag upp mina egentillverkade kort, målningar och liknande för att ge exempel på vad du kan få om du beställer presentservice av mig! Nu finns jag även på instagram, under namnet Fingerverk såklart. 


onsdag 18 januari 2017

Drömskolan

Att inte gå i skolan känns ganska konstigt när skolan har varit ens vardag i tolv år. Varje dag åker skolbussen förbi, mina närmsta vänner har rätt så fullt upp och när jag då och då passerar ett gymnasium, vill en del av mig liksom le lite retsamt åt de elever som kliver på bussen.

För fastän jag alltid har varit en ambitiös och kunskapstörstig elev, är det ärligt talat jädrigt skönt att ha några månaders uppehåll från plugget, prestationskraven och det snäva schemat. Vardagstempot har gått ner från stressigt till lagom. Det finns tid att tänka på annat än om jag ska prioritera matten eller fysiken, vad jag ska ha på mig, om datorn är laddad, om jag har pluggat tillräckligt inför kemiprovet, vilken lampa som passar till cykeln, när jag ska träna, om min biologilärare fick det där mailet, om jag behöver ha med mellanmål, och så vidare. Sorgligt att inse kanske, men jag mår faktiskt bättre nu än vad jag har gjort på länge. Jag kan vara mer spontan, jag kan lära känna mig själv bättre, jag kan fundera mer på framtiden, och jag kan umgås mer med familjen. När jag börjar trean till hösten kommer jag vara fit for fight.

Man kan väl inte komma ifrån att skolan tar upp mycket tid och energi, men för mig hade det varit lite lättare om:

  • Det tog mig max totalt en halvtimme att ta mig till och från skolan
  • Skoldagen började kl 11 och slutade kl 17
  • Lunchrasten var mellan 12 och 13 och utan kö, lugnt tempo, låg volym och maten helvegetarisk
  • Känslan efter varje lektion var "aha", "wow" eller "jag är bäst"
  • Lektionstiden utnyttjades fullt ut av alla elever och lärare (inkl. raster, hänsyn, trivsel och arbetsro)
  • Lektionssalarna hade bra luft, höga bord och saknade stolar
  • Mer undervisning var utomhus
Så tycker jag. Gissar att det skulle krävas en hel del pengar för att förverkliga min drömskola. Men har jag stått ut i tolv år klarar jag väl ett till.  


onsdag 11 januari 2017

Små och stora projekt

Både ute i världen, på internet och hemma hos mig pågår just nu många spännande projekt. Jag har listat några som involverar – eller inspirerar – mig:


1. Grönska stadsodling. Läste i tidningen om detta nytänkande företag från huvudstaden som odlar och säljer lokalt odlade örter och grönsaker året runt, med hjälp av vertikal och hydroponisk odling. Helt rätt i tiden ju. 

2. Inga fler undanflykter nu. Jag behöver ta tag i övningskörningen så att jag kan ta det där förbannade körkortet någon gång. Helst hade jag förstås önskat att bilen inte var uppfunnen.



3. Organisationen Rewilding Europe verkar för, som namnet antyder, för ett vildare Europa. En del av projektet är att låta Gotlandsruss leva ett vildare liv i Upplands marker, för den biologiska mångfaldens och rasens bevarandes skull. Heja russet!

4. Jag planerar att starta ett företag! Som heter Fingerverk! Det är lååångt ifrån klart, men redan nu kan du maila fingerverk@outlook.com och beställa handgjorda kort för alla tillfällen eller teckningar/målningar i blyerts och akvarell. Dubbelt kort 45 kr, enkelt 40 kr, målning/teckning (ca A4) 100 kr. Frakt 15 kr. 



5. Till våren är tanken att jag ska wwoofa i Pyrenéerna. Det blev ju inte tio månader som utbytesstudent i Frankrike men detta är en möjlighet för mig att både bli bättre på franska, se nya platser, träffa nya människor och lära mig om ekologiskt jordbruk. Eventuellt bli lite solbränd. 


6. Med sisådär arton månader kvar till studenten är det ju lämpligt att börja fundera på balklänning... närå men eftersom jag råkade snubbla över mönstret ovan på Etsy och eftersom jag har tid, kan jag lika gärna sy den redan nu. Jag hörde nyss pappa åka in på grusplanen och om allt har gått rätt till så har han med sig paketet med tyg som jag har beställt. I så fall vet jag vad jag ska göra de närmsta timmarna. 

onsdag 4 januari 2017

Status: Fick ur mig tre stora bajskorvar innan frukost. Nu känner jag mig redo för världen!

Jag har i min familj och i de flesta umgängeskretsar förstått att jag oftast är den som sover bäst, för kommer vi in på ämnet känner jag i princip aldrig igen mig i andras beskrivningar av bristfällig sömn. Om jag däremot var mitt elvaåriga eller yngre jag, skulle jag ha känt igen mig. Likaså 2016 års sommar och sista veckor. Dessa perioder av lite sämre sömn har en gemensam nämnare: Jag sprang inte. Innan jag var elva för att jag ännu inte hade upptäckt sambandet mellan träning och hälsa (men jag sprang förstås kortare sträckor i lekar och tävlingar) och senare tillfällen på grund av skador.

Vart jag vill komma är såklart till en uppmaning till alla som kan att springa. Förutom bättre sömn medför regelbunden löpning bättre uthållighet, starkare skelett och muskler, stärkt immunförsvar, minskad risk för typ 2-diabetes, skador, stress, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar... Ja vi har hört allt det där förut. Människokroppen är gjord för rörelse.Vi behöver inga fler vetenskapliga undersökningar, projekt och rapporter eller personliga berättelser som min som bevis för löpningens positiva effekter, det är överbevisat för längesen. Vad som behövs är motivationen till att få rutin på löpningen så att den blir en lika naturlig vardagssyssla som att gå på toaletten (som för övrigt inte är något man brukar skryta om på diverse sociala medier vad jag vet?)

Att springa (eller för den delen röra på sig) regelbundet och tillräckligt har blivit individens ansvar. Ett ansvar som många inte klarar av. Det krävs hjälp någonstans ifrån för att komma över den där "jag gör det imorrn istället"-tröskeln. Så vad väntar ni på staten? Inför obligatorisk löpning för alla (och andra fysiska aktiviteter för de som inte kan/bör springa) 2-3 gånger i veckan på dagis, skolor, arbetsplatser och äldreboenden där vi ju faktiskt spenderar större delen av våra liv. Och ta bort alla tidningars och annonsers så-blir-du-smal-rubriker och bilder som bidrar till att alltför många får en skev bild av sin kropp och av träning. Det tjänar vi alla på. Och sådana som jag slipper bli kallade hurtiga.

tisdag 27 december 2016

Min artonde julhelg



På julaftonsmorgonen vaknade jag till doften av min hyacint som precis slagit ut. Hela familjen var samlade under samma tak och än så länge sov alla utom jag. I julstrumpan hittade jag en julklapp, öppnade den och fann en bok. Tack mamma – förlåt – tomten. Efter lite frukost gick jag ut för att plocka lite blåbärsris till julbuketterna. 



Sen gjorde jag mig fin.


Och sen fick jag rollen som grötrörare, för halv elva skulle vi käka julbrunch och läsa julkort. 


Vid ettiden anlände några gäster; det var kusiner, kusinsambo, kusinbarn, morbror och moster. Vi gick ut på traditionsenlig tipspromenad som jag och mamma hade ordnat. Istället för att sätta upp lappar, läste vi frågorna högt. Vi hade det lite för trevligt, för helt plötsligt blev klockan halv tre och vi fick skynda oss de sista kilometrarna för att komma hem lagom till Kalle. Jag missade tomteverkstan. Tant pis. Jag tröstade mig med kakor för vi brukar alltid fika samtidigt som vi tittar på Kalle anka. Saffranskrans, pepparkakor, lingonkaka, kokostoppar, nötkakor med mera. 





Efter julkalendern var det dags för riktig mat, nu med bara familjen. På ett traditionellt, svenskt julbord finns det flera saker jag inte gillar men till vårt julbord har jag fått addera sallad, falafel och griljerad kålrot så jag blev mätt och nöjd ändå. 





Sen var det julklappsdax! Årets ledord på min julklappjakt var lågbudget och miljötänk. Det är faktiskt roligare att fixa julklappar när man utmanar sig själv och tvingas vara kreativ. Till pappa gjorde jag ett recepthäfte med tio olika pannkaksrecept (han är pannkaksmästaren i familjen) och så fick hann en flaska med Maple Joe's ekologiska lönnsirap. Mamma fick också ett egengjort recepthäfte, med tio olika zucchinirecept (så att hon är redo tills nästa års skörd!), plus en mjölkfri cheddarost. Min syster Charlotta fick dricksglas och två egensydda kökshanddukar och till min bror Victor gjorde jag hallonvinäger och vitlöksolja/dressing. 
  Själva inslagningen tycker jag också är väldigt kul. Charlotta fick ett "vanligt paket" med rött omslagspapper, återvunnet presentsnöre, en tag och en liten tallkvist. De andra klapparna låg i askar jag hade vikt och klätt med tidningspapper och farmors gamla scarf. Jag dekorerade med glitter och grejer från skogen, svepte om med sparad cellofan, knöt ihop med sparat presentsnöre och fäste tags med jutesnöre. Jag blev riktigt nöjd. 


Nöjd blev jag också med klapparna jag fick. Böcker och presentkort riktar alltid mina mungipor uppåt. 

På juldagen brukar vi bli bjudna till släktingar på frukost efter julottan, så även i år (men jag slapp det sistnämnda). Eftermiddagen därpå åkte jag och mamma till mormor där fler släktingar och fika väntade. Tack Sankt Stefan för att vi har röd dag den 26e så att vi kan umgås och mysa ännu en dag i decembermörkret med folk vi träffar för sällan.









torsdag 15 december 2016

Den perfekta woken

Igår lagade jag en relativt ofta återkommande maträtt hemma: wok. Jag skulle kunna prata entusiastiskt och länge om denna fantastiska anrättning som blivit något av min specialitet just eftersom den är snabblagad, enkel, lätt att variera och så sabla god.

Här kommer en liten wok-guide:

Grönsaker: Ju färggladare desto bättre. Wok ska smaka gott för både syn- och smaksinnet; man kan ha som regel att använda minst tre sorters grönsaker med olika färg. Jag brukar tänka att minimum bör vara någon sorts lök, någon sorts kål och någon sorts rotsak. Hemma använder vi oftast röd- eller purjolök, vitkål eller broccoli och morot, men det finns ju massor av sorter att välja på. Rödbeta är ett hett tips! Gå efter säsong, egen smak och vad som finns hemma. Andra grönsaker som jag gillar att ha i är till exempel paprika, sockerärtor, zucchini, bambuskott, svamp och aubergine. Färdiga frysta wokmixer är inte heller så dumt om man har ont om tid, och frukt som banan, nektarin, ananas, äpple eller apelsin kan sätta pricken över i. Våga experimentera!

Textur och protein: Mitt tips är tofu och/eller bön/linsgroddar. Behöver inte upphettas till en viss temperatur och "genomstekas" vilket ju är tidsbesparande, bara att slänga ner i pannan. Tofun kan marineras, rökas, stekas eller friteras innan för extra smak och böngroddarna bidrar med krispighet och nötig smak.

Smaksättare: Chili, vitlök, röd currypasta, ingefära, rivet citrusskal och -saft, citrongräs, persilja, sesamolja, vinäger, hoisinsås, soja. Exempelvis. Gå på upptäcksfärd i mataffärens grönsaksdisk och den asiatiska hyllan! Godast är förstås om chilin, vitlöken och ingefäran är färsk. Mycket ingefära ska det vara om du frågar mig.

Obligatoriskt: Soja, chili, vitlök, olja, nudlar. Mrs Cheng's japanese soy är den sojan jag föredrar. Nudlar är bättre än ris alla gånger och finns ju i många olika varianter, det är bara att välja och vraka. Bäst är när de blir sådär sladdriga och går att suga upp som Lady och Lufsens spaghetti. Servera dem bredvid eller blanda med grönsakerna, men hoppa inte över dem! En STOR wokpanna är också bra att ha, det funkar såklart med en vanlig stekpanna men wokpannan är ju så bra för den rymmer mycket och är lätt att röra runt i.

Toppning: Persilja, citrusskal och -saft, sesamolja och annat som är godast utan tillagning. Rostade frön eller nötter. Frivilligt såklart, men lite rostade sesamfrön, kokos, cashewnötter eller jordnötter rekommenderas starkt!

Sås: Med eller utan jordnötssmör (eller annat nötsmör).

Tillagning: Sätt på din favoritmusik, pod eller något annat du gillar att lyssna på för att komma in i rätt stämning. Hacka och torrosta frön eller nötter om du ska använda det. Förbered eventuellt tofun. Ställ åt sidan. Riv eller pressa 2 vitlöksklyftor, finhacka 1-2 färska chilifrukter. Använder du ingefära är den god både riven och finhackad. Skär alla grönsaker och smaksättare i lagom stora bitar. Rotfrukter blir bäst om de skärs i tändsticksstrimlor för den korta tillagningstidens skull.



Hetta upp rejält med olja i en stor wokpanna (jag brukar ta raps- eller olivolja som är det vi oftast har hemma). Fräs vitlök, chili och eventuellt 2-3 matskedar currypasta någon minut på hög effekt, tillsätt sedan övriga grönsaker ordnat efter tillagningstid. Rör om med en träsked hela tiden. Häll på lite vatten, inte så att det täcker helt utan så att de översta grönsakerna ångkokas. Häll även på några matskedar soja. När det börjar koka sänker du effekten och sätter på locket. Låt sjuda 5-10 minuter. Grönsakerna ska ha mjuknat med fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd. Mot slutet av tillagningen tillsätter du eventuella andra smaksättare, tofu och groddar. Tillaga nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Sila av vätskan från wokpannan till en mindre kastrull.


Med nötsmör: Klicka ner en stor sked nötsmör i kastrullen och vispar ut till en jämn, tjock sås. Den ska vara typ som béchamel i konsistensen. Tillsätt eventuellt mer nötsmör eller vatten. Värm om det inte redan är varmt. Utan nötsmör: Gör en redning av ett par matskedar mjöl utrört i vatten, vispa ner det i kastrullen och låt såsen småkoka någon minut tills det tjocknar.
  Häll såsen tillbaka i wokpannan och rör om så att allt täcks av sås. Smaka av med salt eller miso. Inte tillräckligt starkt? Blanda i mer ingefära, vitlök, chili eller currypasta. Sött och salt är som känt smakförhöjare, kanske behövs lite mer soja? Justera smakbalansen tills du är nöjd. Strö över någon topping om du vill och servera genast. Ät under njutning!


måndag 5 december 2016

5 tips

Bonjour! För att kicka igång ännu en vecka delar jag med mig av några tips:

Break a bad habit är ett svensk-norskt band där ena halvan är en av mina tremänningar. Lyssna!


Mysiga Café Gamla skolan i Väse har adventsöppet till helgen och nästa helg. På menyn finns bland annat lussekatter, pepparkakor, tårtor och tyska julspecialiteter att avnjuta. Ej värt att missa.



Rensa! När jag kom hem för tre veckor sen blev jag lite äcklad av mig själv när jag fann att alla förvaringsytor i mitt rum är överfyllda. Ett par dagars städning, rensning och sortering rådde bot på detta och flyttkartongen och den enorma kassen som fylldes hamnade i en Myrorna-container och på röda korsets butik. Vilken lättnad. Jag är inte ensam om att flera gånger ha lovat mig själv att sluta överkonsumera men hur ofta hålls det löftet i detta vinstdrivande samhälle? Men den här gången...


Pianca och Paulina är två av de andra svenska utbytesstudenterna jag träffade i Paris. Kolla in deras bloggar!


Sist men inte minst vill jag tipsa om granatäpplet som så här års importeras från Sydeuropa. Det finns ju en massa recept med granatäpple som säkert är bra, men jag föredrar att äta kärnorna och fruktköttet för sig själva för det är så jäkla gott.
À bientôt!

Alla bilder utom de från mitt rum är snodda från internet.