Translate

onsdag 25 januari 2017

Lingon- och dinkelbröd

Idag bjuder jag på ett recept från mammas kära brödbok som jag testade i helgen. Det krävs lite tid och planering men resultatet blir ett rejält bröd med smak av mustig dinkel och syrliga lingon. Gott både som rostade frukostmackor och till middagen. Funkar finfint att frysa in om alla tre brödbullarna inte går åt direkt.



Lingon- och dinkelbröd

Dag 1  
Fördeg:
200 g vatten
250 g vetemjöl special fullkorn
5 g jäst
                                                                 
Blanda ihop ingredienserna till en deg i en bunke, täck med en tallrik och ställ i kylen över natten.                                              
                                                                             
Dag 2          
fördegen från dag 1
500 g vatten
10 g jäst
450 g dinkelmjöl fullkorn
300 g vetemjöl special
15 g olivolja
30 g sirap eller honung
20 g havssalt
100 g frysta lingon

Lägg fördegen plus övriga ingredienser utom salt och lingon i en bunke eller                 hushållsmaskin. Arbeta degen i maskin 10 minuter eller för hand ca dubbelt så länge. Degen ska vara ganska kladdig. Tillsätt salt. Arbeta degen ytterligare 5 minuter, blanda ner lingon och låt degen vila 30 minuter.                            
                                                                             
Forma 3 runda bollar av degen och lägg dem i mjölade jäskorgar (hemma använder vi gamla kakburkar täckta med mjölade dukar). Låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur eller över natten i kylen.

Sätt ugnen på 250°c och ställ en tom plåt på nedersta falsen.

Stjälp upp bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper, gör ett snitt i dem med en vass kniv och ställ in dem i ugnen (steget under mittfalsen). Häll direkt en kopp iskallt vatten på den förvärmda plåten
längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200°c.

Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills deras innertemperatur är ca 98°c. Släpp efter 20 minuter ut ånga genom att öppna ugnsluckan på glänt några sekunder.

Låt bröden svalna på galler.

Psst! Har du kollat in mitt galleri? Där visar jag upp mina egentillverkade kort, målningar och liknande för att ge exempel på vad du kan få om du beställer presentservice av mig! Nu finns jag även på instagram, under namnet Fingerverk såklart. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar